Davis Park Marina Improvements - Phases I, II and III

Project Details

Client: Town of Brookhaven, NY

Location: Davis Park Marina, Fire Island

Phase I Summary:

Design and construction monitoring of a new 8’ X 44’ finger dock for the Davis Park Ferry Company.  The project also consisted of the replacement of CCA treated wood decking with a composite timber decking (Boardwalk by CertainTeed).  The deck replacement continued from the entire dock to the Four Corners Intersection (Centerwalk meets Trustees Walkway) which is located approximately half way across the Island (north-south).   New structural joists and stringers were installed along the new decking areas.  The improvements allowed the Town’s maintenance crew to replace all existing water and electrical lines with new services.  New pile clusters were installed to assist the Ferry Company’s docking procedures while new piles were installed within the marina to replace old piles compromised by the elements.  The last major component of the marina improvements project was to resheath the entire perimeter of the pier and existing ferry dock.

Phase II Summary:

Design, survey, mapping, and construction monitoring of a new composite timber boardwalk and vinyl bulkhead construction for additional transient slips along the north beach area of the Davis Park Marina.  The project also included the construction of two new steel waterbreaks located on the east and west side of the marina opening.  Each steel break was finished with CCA treated timbers for maintenance and aesthetic purposes.   The project allowed the Town’s maintenance crew to install a new electric service to five new light fixtures along the new boardwalk.  New five (5) and seven (7) pile clusters were part of the project to protect the new steel water breaks and landing craft (TOB) docking area.  The project also included maintenance dredging of two specific areas within the marina.  The excess material (2,500 cubic yards) was used to rehabilitate the eroded North Beach area.

Phase III Summary:

Permitting, design and construction monitoring (ongoing) of a new two story wooden frame building.  The first story shall serve as a bathroom facility (men’s and women’s) while the second story will be used as a lifeguard tower. The project also included the widening of an existing 6’ wide wood-decked boardwalk with a 12’ wide composite timber-decked boardwalk.  Limited clearing and grading was required to facilitate the new building, sanitary system and boardwalk widening.  Along the south end of the Trustees Walk an existing staircase was removed and replaced with a new combination staircase and handicap accessible ramp to the ocean beach.  The pile foundation for the building and staircase/ramp system were built to current FEMA code requirements.   New decorative lighting (3) shall extend along the newly constructed boardwalk with safety handrail.  The project was completed on a fast track basis to be available for the Memorial Day weekend.

davis_parkI

Phase I: New decking along ferry pier leading to the Davis Park Marina

davis_parkII

Phase II: New composite timber decking along the North Beach Boardwalk.

daivs_handicap ramp

Phase III: Lifeguard tower with restrooms, widened boardwalk, new handicap ramp and staircase